Om boken: Varför skriver du?

Under hösten 2018 avslutade jag mitt senaste projekt om varför så många vill skriva och ge ut böcker idag. Det är en djupdykning i vår tids stora intresse för skrivande. Boken heter Varför skriver du? En bok om skrivlust och författardrömmar i vår tid och den lanserades vid årets Bokmässa i Göteborg.

I juni 2019 kommer boken som e-bok men om du vill kan du redan nu läsa första kapitlet!

Intresset för att skriva och ge ut böcker har aldrig varit större och undersökningar visar att många svenskar drömmer om att ge ut en bok och att bli författare. Årligen tar förlagen emot tusentals manus från hoppfulla författare och egenutgivningsbranschen växer medan utbudet av skrivkurser och andra skrivaktiviteter blir allt fler.

Det här är boken som söker svar på vad allt det här beror på och varför det sker just nu.

Min egen skrivande resa tog mig till några av alla de skrivaktiviteter som finns men istället för att koncentrera mig på sådant som dramaturgi, miljöbeskrivningar, dialog och annat som rör skrivandets hantverk, började jag fundera över och undersöka varför skrivintresset blivit så stort.

Det jag fann handlar mycket om människors inneboende behov av att ge uttryck för något de behöver eller som är särskilt viktigt för dem. Andra viktiga inre motiv som jag såg handlar om längtan att skapa något beständigt och att göra ett avtryck.

Men jag fann också att intresset för skrivande inte enbart kan förklaras genom de drivkrafter som kommer inifrån. Det färgas också av det som sker runt om oss. Därför handlar en god del av boken om betydelsen av vår syn på skrivandet och alla beskrivningar som finns av vad det innebär att vara författare. Andra delar i boken handlar om betydelsen av teknisk utveckling och att vi lever i en värld av skrivande i både arbetsliv och vardag. Dessutom tar boken upp hur skrivintresset påverkas av vårt moderna samhälle som aldrig tycks vila och som är så präglat av framgångsideal och längtan efter verklighetens berättelser.

Så här säger BTJ (tidigare Bibliotekstjänst) i sin recension av boken: Den här lättlästa boken är en habil genomgång av företeelser många kan relatera till. Presentationen är pedagogisk, texten är välgjord, bortsett från några grammatiska fel, och källorna hanteras väl. Dessutom anger recensionen att: Den som sysslar med textproduktion kan här hitta en hel del av intresse. (BTJ-häftet nr 23, 2018. Lektör: Maria Nyman)

Även Borås Tidning har recenserat boken och du kan läsa mer om det här!

Varför skriver du?  vänder sig till de som skriver eller känner någon som gör det men också till de som är intresserade av ett spännande fenomen i vår samtid.

Du kan beställa boken här eller via Adlibris, Bokus eller någon annan nätbokhandlare.

Allt gott!

Ulrika