NYHETER

Dags för en paus?

När jag arbetade med boken om hur det kommer sig att så många vill skriva, bli författare och ge ut böcker, mötte jag många människors drömmar om ett friare, skapande liv. Det var drömmar om ett liv där hjärtats lust får styra och där fantasi och skapande står i centrum. Påfallande ofta handlade drömmarna också om att få leva ett sådant liv i samklang med djur, natur och årstider.

Några av de personer jag mötte hade lyckats ta steg på vägen (även om det ofta var med hjälp av en förstående omgivning). Exempelvis genom att hitta nya vägar till försörjning, närmare skrivandet och ordkonsten än tidigare anställningar. Andra hade valt att arbeta deltid eller genom att tillfälligt gå ner i tjänst. Några hittade andningshålen i tillvaron genom att åka på kortare eller längre skrivresor. Sen fanns också de som gett skrivandet en rejäl chans genom att ta ett sabbatsår eller långledighet från sitt vanliga arbete. Jag såg också exempel på de som sagt upp sig och nu helhjärtat satsar allt på skrivandet.

All denna längtan om ett friare skapande liv tycker jag är intressant! Det säger så mycket om vår tid, vilka vi är och vilka vi vill vara. I dessa drömmar blir det synligt vad vi allra helst vill ge och hur viktigt det är för oss att få göra det som känns meningsfullt på ett djupare plan. Det säger också en hel del om vad som kan vara skillnaden mellan jobb och arbete.

Det är en längtan som vi också får många exempel på idag. I TV ser vi t.ex. människor som drömmer om att få bli mästerkockar, bagare, idoler, modeskapare, dansare eller årets talang. Inte sällan med förhoppningen om att det ska leda till ett nytt friare, skapande liv.

I tidningsartiklar, bloggar och podcasts hittar vi andra berättelser om människor vars längtan gjort att de valt en väg, bortom de huvudleder de flesta av oss tar. Någon har lämnat ett välordnat liv för en mer osäker men friare tillvaro med en egen verksamhet av något slag. (Jag har sett flera exempel på surdegsbagerier, fårfarmar, grisfarmar, caféer, närodlat och gårdsbutiker men också företag med inriktning på konstnärliga eller litterära verksamheter, osv.) Andra har flyttat över halva landet för att starta ett B&B på sin drömplats. En del säljer allt och ger sig ut på långseglats utan slutdatum medan de finns de som väljer ett enklare liv på land för mer tid för det som är viktigt, på riktigt.

Att få möjlighet att styra sin tid och vad man fyller den med driver mycket längtan och många drömmar.

Oavsett hur, kan man säga att ekorrhjulet allt oftare ifrågasätts och de som väljer bort det, röner stor uppmärksamhet. (Jag gissar att många t.ex. hört om Åsa Axelsson och boken Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete.)

Men för de flesta av oss är det kanske inte så lätt (eller ens önskvärt?) att hoppa av helt och hållet – men att försöka ta en paus kan vara ett sätt att skapa andrum och ge sig själv tid.

Det var precis vad jag gjorde själv för några år sedan då jag (efter en längre tids förberedelser) tog ett eget ”friår”. Det gav mig många erfarenheter både före, under och efter. Det är erfarenheter som nu får bilda bakgrund till mitt utforskande av drömmen om det fria skapande livet.

För inspiration och som en sorts avstamp ska jag den 9 november besöka Frihetsförmedlingens konferens med den intressanta titeln ”Frihetens pris – en konferens om villkoren för människors frihet i vår samtid”. Några av de frågor konferensen ställer är: Finns det anledning att vara rädd för frihet? Finns det typer av frihet som är otillgängliga i dagens samhälle? Vilka begränsningar sätter vi för vårt eget handlingsutrymme? Vilket är konstens värde och varför kan den inte mobiliseras för särskilda syften? 

Jag ser verkligen fram emot lördagen – och det här projektet där jag hoppas kunna inspirera fler att ge sig tid – medan tid finns!

På återhörande!

Ulrika