NYHETER

Hitta sin skrivarröst

Det sägs att när vi skriver behöver vi söka vår unika skrivarröst. Vi behöver hitta vårt personliga skrivande signum. Men vad handlar det om och hur gör man? I nr 2 av tidningen Skriva (mars/april 2015, sid 18-19) finns en artikel om just detta. Den ger flera goda råd om vad man bör tänka på. Artikeln berättar också om en kvinna på en skrivutbildning som trots att hon skrev bra, saknade det personliga anslaget i sina texter. Det var först när hon skrev på samma sätt som hon brukade göra i sin dagbok som hennes alldeles egna skrivarröst började visa sig. Att våga träda fram och visa sig själv i texten tycks alltså vara viktigt. Att i orden vara den man är. Helt ärligt. Ju mer man vågar desto tydligare blir rösten.

Annars handlar många av råden om att skriva, skriva och skriva igen. Att öva sig i hantverket. Leka med orden och inte vara rädd för att det blir fel eller tokigt. Det är nästan som om man måste skriva ifatt sig själv och sin egen röst. För att få tag på den. För att våga se och höra den. Det handlar alltså inte om vad vi skriver utan om hur vi gör det. Vilka ord vi väljer. I vilken ordning de kommer. Hur vi kryddar med dem. Och inte minst rytmen. Det är ju på den det kommer an, som Olof Lagercrantz säger (Om konsten att läsa och skriva).

Oftast pratas det om den personliga skrivarrösten i skönlitterära sammanhang. Men jag tror att den är minst lika viktigt när man skriver andra typer av texter med målet att finna väg i livet. Att våga vara ärlig mot sig själv. Det kan vara avgörande för att verkligen få ur sig det som skaver eller gör ont. I ett visst skede kanske skrivandet handlar om att just få ösa ur sig och vräka ut känslorna. Att fritt bara låta dem strömma ur penna eller tangentbord. I sin forskning om känslomässigt eller expressivt skrivande har James W. Pennebaker och hans forskarkollegor funnit att just hemlighållandet av svåra upplevelser påverkar människor negativt. När vi kan avslöja våra hemligheter i ett skrivande, fritt ur hjärtat, lättar skyarna. Vi kommer vidare. Det ärliga skrivandet i stunden är det viktiga då. Om man vågar och tillåter sig det, lite som i en dagbok, då är man kanske sin egen unika skrivarröst på spåren. Och nya vägar i livet.

Här är några länkar till mer läsning om att hitta sin skrivarröst och om det expressiva, känslomässiga skrivandet:

Kajsa Ingmarsson – Hitta din röst

Allt om skrivande – Hur du hittar din personliga skrivarstil

Sida om James W. Pennebakers forskning.