Den här inläggsseriens första del handlar om de inre motiven att skriva. I denna andra del tar vi nu steget till att se närmare på en av de yttre faktorerna som påverkar dagens våg av skrivlust och författardrömmar. Därför undrar jag hur mycket du egentligen skriver en helt vanlig dag? Då tänker jag inte på hur det går med ditt senaste skriv- eller bokprojekt. Nej, jag tänker mer på hur mycket annat du skriver. Hur många mail, sms, inlägg eller kommentarer på sociala medier du skrivit? Eller hur mycket du behöver (eller måste) dokumentera på jobbet och hur mycket annat skrivande som också din lediga tid för med sig? Jag skulle tro att det är mer skrivande i ditt vardagsliv än du riktigt tänker på.

Våra liv och vår vardag har nämligen kommit att genomsyras av skrivande på ett helt nytt sätt och förändringen har gått snabbt. Många arbeten som för bara 20-25 år sedan inte innebar något skrivande alls (eller bara mycket lite) präglas idag av olika krav på dokumentation och skrivande. För exempelvis poliser, vårdpersonal, lärare och förskollärare har arbetsdagen förändrats och olika former av skrivande kräver numera sin tid och plats. Det samma gäller för lastbilschaufförer, butiksbiträden, byggnadsarbetare och för flera andra yrkeskategorier. Även de med yrken som alltid inneburit mycket skrivande, skriver mer idag och dessutom andra typer av texter.

Men förändringen märks också hemma där vi ofta kommunicerar genom skriven text. Vi mailar, skickar sms och meddelanden via nätet. Och det gäller inte bara i kontakten med familj och vänner. Även när vi har ärenden till myndigheter, kommunala verksamheter eller med företag där vi är kunder, är vi ofta hänvisade till att använda det skrivna ordet. I föreningslivet likaså. Det ställer stora krav på oss att kunna uttrycka oss i text och forskare har till och med sagt att skrivande har blivit en av vår tids främsta nyckelkompetenser.

Allt detta skrivande i våra liv har betydelse om man vill förstå hur det kommer sig att så många vill skriva för att ge ut böcker och bli författare. Våra skrivande liv har helt enkelt gjort att skrivande som verktyg och möjlighet kommit närmare så många fler. Steget att använda skrivande för att också uttrycka andra delar av oss själva än det vi gör i arbetsliv eller på vår fritid har blivit mycket kortare. Utvecklingen har gått snabbt och är sammanlänkad med flera andra skeenden i vår omvärld. En av dem handlar om teknisk utveckling. Därför kommer den här sammanfattningen av våra skrivande liv att följas av nästa inlägg: Teknikens under.

Allt gott och på återhörande!

Ulrika